gemeenschappelijke tuin

wat kan een groene buitenruimte voor mensen betekenen?

fotobalk

 

Het groen van gemeentes en de buitenruimte van scholen en instellingen worden steeds meer gezamelijk ingezet. In plaats van kleine snippers plantsoen, worden groene zones gemaakt waar iedereen gebruik van mag maken. Het openbaar groen wordt sociaal groen. 

 

Buurttuin

 

Schooltuin/schoolplein

 

Zorgtuin

   
Bewonersgroepen ontvangen advies en begeleiding bij het onderhouden van gemeenschappelijk tuinen. Hoe organiseer je het onderhoud? Wanneer doe je wat? Ik bied begeleiding tijdens het werk of help mee bij het ontwikkelen van een onderhoudsplan waarmee iedereen aan de slag kan. Steeds meer bewoners nemen het onderhoud van de gemeente over, het wordt sociaal groen.

 

Hoe richt je een schoolplein in zodat kinderen meer bewegen, ervan kunnen leren en het hun fantasie prikkelt? Dit kan met natuurlijk spelen en schooltuinen. Bij ontwerpen voor scholen kijk ik naar creatieve inzet van middelen en duurzame oplossingen. Wanneer mogelijk zoek ik aansluiting bij het groen in de wijk.

  Hoe kunnen tuinen van instellingen de gezondheid en sociale contacten bevorderen? De tuin als stimulans om naar buiten te gaan; ophalen van herinnering aan vroeger, kijken naar planten en dieren, frisse lucht en een blokje om, toevallige ontmoetingen, oude interesses bloeien op.