particuliere tuin

hoe ziet uw droomtuin eruit?

fotobalk

 

Aan de slag met de tuin?
Het realiseren van een nieuwe tuin of tuinrenovatie verloopt via een aantal stappen.
Natuurlijk hoeft niet bij iedere verandering alle stappen doorlopen te worden.
Meer weten? Laat het me weten en ik kom vrijblijvend langs voor een eerste kennismaking.

 

kennismaking

 

inventarisatie

 

concept

   
Klikt het? Snap ik uw wensen en krijg ik een beeld voor ogen?  Spreekt mijn stijl u aan? De eerste stap is een vrijblijvend gesprek op locatie. Als het klikt gaan we verder.

 

Niet alleen uw wensen zijn van belang, maar ook de ligging ten opzichte van de zon en de buren, de bodem en de aanwezige beplanting. We inventariseren alle aspecten die van belang zijn als uitgangspunt voor het ontwerp.

 

  Geïnspireerd door uw wensen ontstaat een concept voor de tuin. Dit is het idee achter het ontwerp. Alle onderdelen passen binnen dit concept. Daardoor ontstaat een een samenhangend geheel.

schetsontwerp

 

tuinontwerp

 

materialisatie

   
Het schetsontwerp geeft een globale indeling van de tuin. Alle functies krijgen een plaats. Het pan bevat looprichtingen en zichtlijnen. De ruimte is verdeeld in beplanting-verharding, hoog-laag, nat-droog, open-gesloten. Goede verhoudingen brengt de tuin in balans.

  In het tuinontwerp wordt de ruimte ingedeeld. Vorm en stijl zijn zichtbaar. Naast de plattegrond is het ook mogelijk afbeeldingen te maken waarbij de tuin te zien is in vogelvlucht of bijvoorbeeld vanuit de woning. Zo is goed te zien welk effect het ontwerp heeft.   De sfeer van de tuin wordt ook bepaald door de keuze van materialen. Welke verharding, erfafscheiding, beplanting. Aan de hand van sfeerbeelden krijgt u een impressie. Verschillende opties kunnen zo met elkaar worden vergeleken.

beplantingsplan

 

matenplan

 

objecten

   
Met de beplanting gaat een tuin leven. Niet alleen de bloeitijd van planten is van belang, al springt die wel het meest in het oog. De bladkleur en -vorm is jaarrond interessant. De beplanting wordt zorgvuldig samengesteld, rekening houdend met grondsoort, standplaats en onderhoudeisen.

  Voor de uitvoering is een tekening met de exacte maten van groot belang. Aan de hand van het matenplan kan de hoeveelheid van de benodigde materialen worden berekend.

  In een tuin kunnen diverse objecten voorkomen, zoals een pergola, vlonder, zwemvijver, tuinhuisje, speeltoestellen, schuttingen, keerwanden en  ga maar door. Wanneer de objecten specifiek voor de tuin zijn ontworpen, vragen ze om een gedetailleerde uitwerking.

offerte

 

aanleg

 

onderhoud

   
Een nieuwe tuin brengt kosten met zich mee. De hoogte daarvan is afhankelijk van de gekozen beplanting, materialen, objecten en ingrepen in de tuin. Bij de keuzes houd ik rekening met de gewenste sfeer en het budget.

  Bij de uitvoering is de vraag, wie gaat dit doen? Wilt alles zelf ter hand nemen, alles uitbesteden of meewerken daar waar het kan? Alles is mogelijk, ook gefaseerde uitvoering. Werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van een goedgekeurde offerte.  

Het is het belangrijk om een nieuwe tuin direct goed te verzorgen. Alleen dan komt de tuin goed tot zijn recht en kunt u er lang van genieten. Wilt u alles zelf doen? Vraag naar een onderhoudsplan op maat. Natuurlijk kunt u ook het werk uitbesteden of een onderhoudsabonnement afsluiten.