fotobalk

 

Situatie: De tuin ligt in de nieuwbouwwijk Kortenoord te Wageningen. Het huis is o.a. gekozen vanwege de grote tuin 20x9 meter.
Na de oplevering was de tuin een grote bak klei waarin regenwater bleef staan.
Opdracht: een tuinontwerp waarin we de grootte van de tuin beleven door verrassende hoekjes, doorgangen, weelderige beplanting, veelkleurige bloemen, cottage-stijl en die het hele jaar interessant is.


Wensen: speelplek voor kinderen, rennende kinderen, boomhut, terras in zon, gazon voor picknick, veel bloemen, kruidentuin, hoge fruitbomen, pergola, tuinhuis, schommelbank, bbq-plek, hangmat, dichte en houten erfafscheiding met buren, paden geen vuil naar binnenlopen.

 

Uitgangspunt: een levendige en fleurige tuin die je niet in een keer kan overzien.
Concept: Speelse bloementuin - een tuin met verrassende wendingen, verborgen hoekjes en gangen door weelderige beplanting.

 

Aanleg: Na aanleg van de drainage is de tuin in fases opgebouwd, deels door bewoners zelf.
Reactie bewoners: ‘Dit hadden we nooit zelf kunnen bedenken, super. Het is echt geworden zoals je had getekend.'

 

Tuinontwerp Speelse bloementuin

  

 

 Aanleg Speelse bloementuin

 

drainage

 

uitzetten paden en cunet

 

struiken en bomen

   
Drainage wordt aangelegd voor de noodzakelijke waterafvoer. Water blijft staan door een ondoordringbare laag, een zogenaamd storende laag.  

Het uitzetten van de paden en het uitgraven van het cunet is grotendeels door de bewoners uitgevoerd.

 

Grote struiken en meerstammige bomen worden als eerste geplant. In de winterperiode kunnen ze als kluit worden geleverd.

 

fundering paden

 

schelpen

 

beplanting

   
De structuur van de tuin is goed te zien zodra de fundering en opsluiting van de paden is aangebracht. De opsluting is gemaakt van hout, wat goed in de gebogen lijn is te buigen.   Voor de paden in de tuin is gekozen voor een halfverharding bestaande uit schelpen. Dit natuurlijke materiaal roept associaties op met de zee en vakantie.   De borders bestaan uit een combinatie van vaste planten en kleine struiken. Een mengeling van kleuren en bloeivormen met hier en daar een wintergroen accent.

schutting

 

gazon

 

houten palen

   
Gekozen is voor een houten schutting met vertikale lijnen in aansluiting met bestaande schutting van buren. Over enige tijd zal de schutting grijs verkleuren en begroeid zijn met klimplanten.

  Door het gazon met graszoden aan te leggen voorkom je dat onkruiden tussen het gras gaan kiemen. Het resultaat is direct een dichte grasmat.

  Aan twee randen langs het gazon staan kastanjehouten palen. Door de palen ontstaat een verdeling van ruimtes in de tuin. De tuin lijkt daardoor groter.

kinderspeelhoek

 

voortuin voor

 

voortuin na

   

De kinderen hebben achter in de tuin hun eigen speelplek. De verhoogde speelhut wordt later gezet. De leibomen die ze het zicht op de buren moet ontnemen, zijn wel alvast geplant. 

  Vanuit het wijkontwerp komt in de voortuin een wintergroene haag op de erfscheiding en een grote boom vooraan in de tuin.   De voortuin is gemaakt in dezelfde sfeer als de achtertuin. De beplanting bestaat uit meeverhuisde Japanse esdoorns en een bodembedekkende vaste plant. Klimplanten groeien langs de gevel.